Mit érdemes átgondolnod az iskolatípus kiválasztása kapcsán?

Ismerd meg a jelenleg választható iskolatípusokat! Fontos, hogy a számodra legmegfelelőbb mellett dönts.

A szakképző iskolai oktatás gyakorlatorientált, ahol a legfőbb cél egy adott szakma magas szinten való elsajátítása. Nem kell már most a beiratkozásnál szakmát választanod, elég, ha tudod mely ágazat érdekel. A képzés ideje három év.
Akkor célszerű ezt az iskolatípust választanod, ha gyakorlatias típus vagy és rövidebb ideig szeretnél tanulni.

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A technikumban a közismereti tárgyak (pl.: magyar, történelem, matematika) oktatásán kívül szakmai elméleti és gyakorlati képzésben is részesülhetsz. A tanulmányok végén érettségi bizonyítványt és technikus végzettséget igazoló oklevelet szerezhetsz, amivel rögtön elhelyezkedhetsz. A technikumban megszerzett tudás jó alap lehet a szakirányú felsőoktatásban való továbbtanulás során is. A képzés ideje öt év.
Akkor érdemes ezt az iskolatípust választanod, ha egyszerre szeretnél szakmát és érettségit szerezni.
A szakgimnázium érettségire és szakképesítés megszerzésére felkészítő képzés. Itt olyan szakmákat tanulhatsz, melyek nem kerültek be a technikusi képzésbe. Ezek a művészeti, közművelődési, pedagógiai képzések; ilyen például a pedagógiai munkatárs, artista, ötvös. Képzési idő öt év.
A gimnáziumi képzési formát elsősorban akkor célszerű választanod, ha szívesen tanulsz, és nem okoz számodra gondot a tanulás, illetve az érettségit követően szeretnél továbbtanulni a felsőoktatásban. A gimnáziumi osztályok esetében tagozatok, specializációk közül választhatsz, így lesznek tantárgyak, melyeket kezdetektől magasabb óraszámban tanulhatsz. A 10. évfolyamtól fakultációt választhatsz, mely az emelt szintű érettségire készít fel.