Lenti

Lenti országunk délnyugati részének egyik kapuja, Zala megye negyedik legnagyobb települése. Óriási előnye határközeli fekvése, hiszen Szlovénia 6, Horvátország 15, Ausztria pedig 50 km-re
helyezkedik el.

A település legrégebbi műemléke a XIII. században emelt Szent Mihály római katolikus templom, melyet a XVII. században alakítottak át barokk stílusúvá. A modernkor városában az elmúlt
években közigazgatási intézmények sora létesült, az ügyintézést Járási Hivatal, valamint Kormányablak segíti. Működnek itt házi- és gyermekorvosi rendelők, melyek mellett szakorvosi rendelőintézet, gyógyszertár, központi orvosi ügyelet, mentőállomás, pénzintézetek, valamint posta szolgálja a lakosság igényeit.

Jók a közösségi közlekedés feltételei is: vasúti és autóbusz összeköttetés van, nemrég modern autóbusz-pályaudvar épült.
Korszerűbbé váltak a köznevelési intézmények épületei.

A tartalmas időtöltést igénylőket a megújult művelődési központ és a könyvtár, új múzeum, illetve a helytörténeti gyűjtemény és a gasztroudvar fogadja. Évente mintegy 300 program várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat: köztük színházi előadások, koncertek, bemutatók, kiállítások, fesztiválok,sportesemények.

Folyamatosan javulnak a sportolás feltételei. Új tekecsarnok több műfüves kispálya, kerékpárutak, játszóterek és sportparkok szolgálják a sportolni vágyókat. Készül továbbá egy új
kézilabda munkacsarnok.

A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark 8 hektár területen 5 szabadtéri és 4 fedett medencével fogadja a látogatókat. A környezeti kultúra, a tiszta levegő, a várost ölelő erdők és az érintetlen természet mind-mind idecsábítja az utazókat. A térség aktív felfedezését kerékpárutak, gyalogutak, lovaglási lehetőségek segítik.

A városban két középfokú oktatási intézmény működik. A Gönczi Ferenc Gimnáziumban emelt idegen nyelvi és 4 évfolyamos gimnáziumi képzés közül választhatnak az érettségizni szándékozó diákok. Mindkettőnél kötelező 2 idegen nyelv tanulása.

Az iskola tanulmányi ösztöndíjban részesíti a Gönczi Ferenc Alapítvány támogatásával azokat a tanulókat, akiknek tanulmányi átlaga legalább 4,5. Az intézménybe felvételt nyert diákoknak a szabadidő hasznos eltöltésére is rengeteg lehetőséget kínálnak, és a sokszínű programokkal mozgalmas diákéletet biztosítanak.

A Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola két épületének szaktantermeiben, tankonyhájában és 2 gyakorlati tanműhelyében több képzés indul. Az itt tanított szakmák közül vonzó az asztalos, a
lakatos, a hegesztő, a szociális ápoló és gondozó szakirány, de keresett az erdőművelő – fakitermelő, pincér, szakács, kőműves képzés is. A szakmai tananyag mellett hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek az angol és a német oktatására is. A tanulók a szakképző évfolyamokon ösztöndíjban részesülnek. A végzettek a 3 éves képzés után, 2 év alatt esti tagozaton érettségit szerezhetnek.

Lenti olyan lehetőségeket tartogat a város iskoláit választó felvételizőknek, melyek garantálják, hogy az ideérkezők tartalmas és élményekben gazdag diákéveket töltenek majd el itt.