Nagykanizsa

Nagykanizsa hazánk egyik legzöldebb, és 2021-ben a legvirágosabb települése, ugyanakkor modern, dinamikusan fejlődő megyei jogú város.
Múltja, polgári hangulata, kulturális öröksége és sokszínű programkínálata miatt a fiatalok számára is ingergazdag, inspiráló környezet.
Különleges középületei, a kultúra és művészet megannyi arca szerethető miliőt teremtenek azokhoz a lehetőségekhez, amiért ezt a várost bármely korosztály számára választani érdemes.
Nagykanizsa helyi identitásának egyik legfontosabb pillére a 19. században gyökerező, egységes historikus-eklektikus belváros, mely számos polgári palotával, épülettel büszkélkedik, mint a Bogenrieder-palota, a Grünhut-ház vagy a Batthyány-ház, mely ma a Thúry György Múzeumnak ad otthont.
Tavernás cukrászdái és kávéházai európai-mediterrán hangulatot és szellemiséget árasztanak. A polgári és gasztronómiai hagyomány emblematikus rendezvényeiben is visszatükröződik: a bor- és
dödöllefesztivál, a sörfesztivál, a fánkfesztivál az itteni örökség és kultúra lenyomatai.
A városból összesen mintegy 300 kilométernyi kijelölt kerékpárútvonal indul ki, például az 5 km-re fekvő Csónakázó-tóhoz, amely egyesíti magában a táj valódi esszenciáját szabadidőközpontként és turisztikai-természeti attrakcióként.

A tó keleti felén tornyosul a Dunántúl legmagasabb, 48 méteres kilátója,egy hajdani fúrótorony.

A sikeres jövő alapját a színvonalas középiskolai oktatási kultúra, és a 2000-ben megtelepült Pannon Egyetem képzései illetve a fenntartható fejlődést támogató Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatásai jelenthetik. A városvezetés számára kiemelten fontos a fiatalok helyzete és az őket érintő kérdések, problémák. A 2018-ban elfogadott, 2022-ig szóló Középtávú Ifjúságpolitikai Koncepció és Cselekvési terv hozzájárul a Nagykanizsán élő fiatalok önállóvá válásának segítéséhez, eszközeivel és erőforrásaival támogatja őket.
A pályaválasztókat továbbtanulási tanácsadás és pályaorientáció segíti. A térség kereskedelmi és kulturális központjában a szakmai tanulmányok mellett döntők számára a Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményei: a Cserháti Sándor-, a Zsigmondy Vilmos és a Thúry György Szakképző Iskola kínálnak változatos képzési lehetőségeket. A helyi hiányszakmákban nappali tagozaton tanulmányokat folytatók számára elérhetők az önkormányzat által létrehozott szakképzési ösztöndíjak is. A városnak szüksége van a jól képzett fiatalokra, ők jelentik a jövőt és a fejlődést.