Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Magyarország 17. legnépesebb városa. Megközelítőleg egyenlő távolságra helyezkedik el a Balatontól, a szlovén, az osztrák és a horvát határtól is.
Az „Európa Zöld Városa Díj” nemzetközi versenyben Magyarország 2. helyezettje.
Zöld, mert a legerdősültebb vidékek egyikén dombok ölelik, és zöld, mert a fenntarthatóság és a környezettudatos szemlélet évtizedek óta az itt élők sajátja.
Zalaegerszeg elkötelezte magát a klímavédelem mellett: azért, hogy a fiataloknak ne csak lehetőségei, de megfelelő életkörülményei is legyenek.
A zalai megyeszékhely múltja megismerhető a Göcseji Múzeum kiállításaiból, az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményéből, és a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont is egyedülálló élményt ígér. A szabadidő hasznos eltöltésének módjáról egy átépítés előtt álló kőszínház, egy nyári színház, a Griff bábszínház, két, a kor igényeit kielégítő mozi, az egykori Zsinagógából lett Városi Hangverseny-, és Kiállítóterem mellett több galéria, illetve koncerteknek helyet adó terek is gondosodnak.

Aki a szellemi kalandok mellett a testét is edzené, jelenleg 45 sportág és 81 sportszervezet közül választhat. A klasszikus tömegsportokhoz alkalmas csarnokok mellett tavasztól a 8000 négyzetméteres háromszintes uszodakomplexum, és az Alsóerdei Sport-, és Szabadidőközpont kínál különleges lehetőségeket.
A településrészek között mintegy 50 útvonalon közlekednek a helyi járatú autóbuszok, és a város nagy részén kiépült kerékpárúthálózaton át minden könnyen elérhető.
Zalaegerszeg neve mára nemzetközi szinten is összeforrt a Zala ZONE Járműipari Tesztpályával, melynek a környezetében létrejött gazdasági ökoszisztéma magába foglalja az oktatást, kutatást, innovációt, és a létesítmények kiszolgáló rendszerét. A tesztpálya lehetőségei iránt világszintű az érdeklődés. A létesítmény mágnesként vonzza Zalaegerszegre a gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtő beruházásokat, mint a Rheinmetall gyár, az AVL központ, a SmartField vagy a Science Park. Zajlik a Metrans óriáscég európai szinten is kiemelkedő közúti-vasúti termináljának és logisztikai központjának építése, ami a következő években 500 új munkahelyet teremthet.
Zalaegerszeg volt az első, ahol az 5G telepítésével az emberek megtapasztalhatták és azóta is élvezhetik az újgenerációs mobilhálózat nyújtotta előnyöket, a szupergyors mobilinternetet.

Az elmúlt években a zalai megyeszékhely a smart city fejlesztésekkel igazi okosváros lett. Ennek legújabb elemeként a modern technológiai eszközök a turisztikai attrakciókkal ismertetik meg az idelátogatókat. Ehhez érintőképernyős interaktív infótornyokat, okos térbútorokat, okos játszóelemeket, és free wifi routereket telepítettek a város különböző pontjaira.
Az érdeklődők emellett új mobilapplikáció segítségével fedezhetik fel a település érdekességeit.
A városvezetés számára a fejlesztések mellett s fiatalok véleménye is hangsúlyos: több, mint 10 éve működik a diákönkormányzat, és a döntéshozók – ahol lehet – bevonják a tizenéveseket a közéletbe.

A regisztrált álláskeresők száma a városban évről évre csökken: az utóbbi években néhány területen munkaerőhiány alakult ki.
A szakképzés mellett döntő pályaválasztók a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményeinek kínálatából, a Csány-, a Deák-, a Széchenyi-, a Ganz és a Báthory Technikum korszerű képzéseiből válogathatnak.