Keszthely

A magyar tenger nyugati szegletében fekvő Keszthely a térség gazdasági, egészségügyi, oktatási, kulturális központja. Itt található az ország egyik leglátogatottabb kastélya, mely egykor a Festeticsek tulajdona volt. Több mint 20 gyűjteménnyel rendelkezik, közülük kiemelkedik a Balatoni Múzeum, a Helikon Kastélymúzeum, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. A Balaton
Kongresszusi Központ és Színház egész évben szolgáltat programokat: kiállításokat, koncerteket, előadásokat, szakköröket. Bérleteivel megtekinthetők a neves színtársulatok darabjai. A Goldmark Károly Művelődési Központ szinte minden hétvégére kínál eseményeket, hétköznap kisebb rendezvényei színesítik a kulturális életet. A Fejér György Városi Könyvtár is egész évben gondoskodik a kulturális programokról. Művelődésre és szórakozásra ad lehetőséget a KultUdvar, ahol történelmi sétákon vehetünk részt, petanque-ozhatunk, tárlatokat tekinthetünk meg, koncerteken
kapcsolódhatunk ki.

A nyári szezonban több színvonalas strand (a Városi, a Libás és a Helikon) várja a fürödni vágyókat. A Balatoni Hajózási Zrt. tavasztól őszig indít sétahajókat, valamint – szezonálisan – települések közti hajójáratokat Keszthelyről.
Keszthelyen számos sportegyesület működik, melyek egy része a vízhez kötődik, de több szárazföldi mozgásforma közül is lehet válogatni. Világbajnok oktatásban lehet része annak, aki kajak-kenuzni szeretne. Működnek még horgász- és vitorlás egyesületek. Az úszás nem korlátozódik a nyári szezonra és a Balatonra, a Csik Ferenc Tanuszoda egész évben lehetőséget biztosít rá.
Aki szeret biciklizni, annak kitűnő választás Keszthely, hiszen a part mentén a Balatoni Bringakörúton biztonságosan lehet tekerni.

Keszthelyen a Gazdasági Ellátó Szervezet biztosítja a tanulók részére az étkezést. Emellett több új, a minőségi gasztronómiát támogató vendéglátóhely kezdte meg működését a településen (hagyományos vagy éppen street food jellegű étterem, pub, bárkonyha). Ami a város közlekedését illeti: a vasútállomás és az autóbuszpályaudvar egymás mellett található. A városkörnyéki autóbusz-hálózat az országos átlag fölött van, napi 10-20 járatpár köti össze a várost a kistérség településeivel. Távolsági járatokkal elérhető szinte az összes dunántúli nagyváros. Hat vonalon működik helyi közösségi közlekedés. A diákok Keszthelyen több középiskola közül választhatnak. A Keszthelyi Vajda János Gimnázium nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, melyet már az általános iskolások között elkezd. Az iskola a sportolás terén, az atlétikában országos szinten is kiemelkedik. Sokszínűsége, kultúrakisugárzó szerepe miatt beiskolázási körzete egyre
tágul.

A Fő téren található a Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Informatikai, pedagógiai és egészségügyi oktatás zajlik az intézményben. A tanítás mellett nagy hangsúlyt helyeznek az erkölcsi normák átadására, a premontreis hagyományok ápolására. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumában az érettségi mellett lehetőség van logisztikai technikus, vállalkozási ügyviteli ügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésen részt venni. Itt közel harminc éve működik ifjúsági klub, melynek keretében színjátszó kört, versmondó kört és sulizenekart alakítottak ki.

A Zalaegerszegi SZC Asbóth Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma: képzési kínálatában sokféle ágazat megjelenik: szépészeti (fodrász, kozmetikus technikus), villamosipar és elektronikai (erősáramú elektrotechnikus), informatikai (informatikai rendszer-és alkalmazás- üzemeltető technikus), rendészet és közszolgálati (közszolgálati technikus), egészségügyi (rehabilitációs terapeuta: fizioterápiás asszisztens/gyógymasszőr) Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium: nagy múltú, számos jó szakembert képző intézmény. A
közelmúltban pályázati pénzből megújultak a gyakorlati képzésen használt épületrészek, berendezések. Az iskola által kínált szakmák: vendégtéri-, szakács-,cukrász szaktechnikus, turisztikai technikus, fitness-wellness instruktor, pincér-vendégtéri szakember.

Az intézmények többsége saját kollégiummal rendelkezik vagy egy másik iskola által fenntartott épületben biztosít szállást a távolabbról érkező tanulónak.

Keszthelyen minden adott ahhoz, hogy az ide felvételiző tanulók tartalmas diákéveket tölthessenek a városban.